October 29, 2017 Orescha

Kevin Frans, gjeniu i AI

Që nga themelimi i tij nga Elon Musk dhe të tjerë gati dy vjet më parë, laboratori OpenAI ka botuar dhjetra dokumente hulumtuese. Një i postuar në internet të enjten është i ndryshëm: Autori i saj kryesor është ende në shkollë të mesme. Ëndërndari është , një ‘senior’ aktualisht duke punuar në aplikimet e këtij kolegj. Ai ka trajnuar rrjetin e tij të parë nervor, llojin e sistemit që gjigandët e teknologjisë përdorin për të njohur zërin ose fytyrën – dy vjet më parë, në moshën 15 vjeçare. Duke u frymëzuar nga raportet e softuerit të lojrave Atari , duke lexuar letrat kërkimore dhe duke ndërtuar pjesë të asaj. “Më pëlqen se si mund t’i merrni kompjuterët për të bërë gjëra që më parë do të mendonit se ishin të pamundur”, thotë Frans, duke ndezur buzëqeshjen e tij të gatshme. Një nga krijimet e tij është një faqe interaktive që automatikisht ngjyros në vizatimet e linjës, në stilin e komikave manga. Frans zbarkoi në OpenAI pasi e mori një nga listat e laboratorëve ,që kishin nevojë për ide të reja. Ai bëri përparim dhe i dërgoi email studiuesit OpenAI John Schulman për këshilla. Pas disa tentativash dhe me radhë në çështjen e optimizimit të politikës së rajonit të besimit, Schulman kontrolloi blogun e Frans dhe u befasua. “Nuk kam pritur nga ato email se ai ishte në shkollë të mesme,” thotë ai.
Frans më vonë u takua me Schulman kur intervistoi për një stazh në OpenAI. Kur u paraqit për punë në San Francisko, Frans ishte i vetmi internist pa një diplomë ose studime në shkollën e qytetit. Ai filloi të punojë në një problem të ndërlikuar që mban mbrapa robotë dhe sisteme të tjera të UA-se.
Dokumenti i ri i Frans, me Schulman dhe tre të tjerë të lidhur me Universitetin e Kalifornisë Berkeley, raporton përparim të ri mbi këtë problem. “Nëse mund të zgjidhet kjo mund të jetë një marrëveshje vërtet e madhe për robotikë, por edhe elementë të tjerë të UA”, thotë Frans. Ai zhvilloi një algoritëm që ndihmoi robotët me këmbë virtuale të mësojnë se cilat lëvizje të gjymtyrëve mund të aplikoheshin në detyra të shumta, të tilla si ecja dhe zvarritja. Në testet, ajo ndihmoi robotët virtualë me dy dhe katër këmbë që u përshtaten detyrave të reja. Një video e lëshuar nga OpenAI tregon një robot në ato teste. Puna është dorëzuar në ICLR, një nga konferencat më të mira në mësimin e makinës. “Letra e Kevinit siguron një qasje të re për problemin dhe disa rezultate që shkojnë përtej çdo gjëje të demonstruar më parë,” thotë Schulman.
Frans thotë se punon në projektet e tij të AI pa ndihmën e prindërve të tij, por ai nuk është personi i vetëm kompjuterik në shtëpi. Babai i tij punon në dizajnin e silikonit në kompaninë gjysmëpërçuese të listuar publikisht Xilinx.
Siç mund ta keni menduar, Frans është një përjashtim. Olga Russakovsky, një profesor në Princeton, thotë se kontributet kërkimore në mësimin e makinës në mënyrë të re është e pazakontë. Në përgjithësi, është më e vështirë për fëmijët e shkollave të provojnë të mësuarit e makinës dhe AI sesa lëndë të tilla si matematika apo shkenca me një traditë të gjatë të garave ekstra-kurrikulare dhe mentorimit, thotë ajo. Qasja në fuqinë kompjuterike mund të jetë gjithashtu një pengesë. Kur kompjuteri i kompjuterit Frans nuk ishte mjaft i fuqishëm për të provuar një nga idetë e tij, ai nxori kartën e tij të debitit dhe hapi një llogari me shërbimin e cloud-computing të Google për të vendosur kodin e tij përmes hapave të tij. Ai këshillon fëmijët e tjerë të interesuar për të mësuarit në makinë për t’i dhënë një të shtënë. “Gjëja më e mirë për të bërë është të dalësh dhe të provosh, të bëje vetë nga duart e tua”, thotë ai.
Russakovsky është pjesë e një lëvizjeje midis studiuesve të UA-së duke u përpjekur që të marrin më shumë nxënës të shkollave të huaja me sistemet e AI. Një motivim është besimi se fusha është aktualisht shumë mashkull, mirë-off dhe e bardhë. “AI është një fushë që do të revolucionarizojë gjithçka në shoqërinë tonë dhe ne nuk mund ta ndërtojmë atë nga njerëz të një grupi homogjen që nuk përfaqëson shoqërinë në tërësi”, thotë Russakovsky. Ajo ndërtoi AI4ALL, një fondacion që organizon kampet që u japin nxënësve të shkollave të mesme nga prejardhje të ndryshme një mundësi për të punuar me të dhe të mësojnë nga hulumtuesit e UA. Kthehu në Palo Alto, Frans ka menduar për ndihmën e gjeneratës së ardhshme të ekspertëve të AI. Ai ka një vëlla më të vogël shtatëvjeçar. “Ai është i interesuar në coding unë mendoj,” thotë Frans. “Ndoshta kur ai të jetë më i vjetër unë mund ta ndihmoj.”

Shenuar: , , , , ,