August 3, 2017 Orescha

Facebook “fiku” AI pasi shpiku gjuhën e vet

Hulumtuesit e Facebook fikën  inteligjencën artificiale (AI) pasi ai krijoi gjuhën e tyre.  Sistemi zhvilloi kode për ta bërë komunikimin më efikas.

“AI është rasti i rrallë ku unë mendoj se ne duhet të jemi proaktive në rregullim në vend të bëhemi reagues,” tha Musk në takimin e Shoqatës së Udhëheqësve Kombëtar të SHBA. “Sepse unë mendoj se në kohën kur ne bëhemi reagues në rregulloren e AI, do të jetë tepër vonë”.

Kur themeluesi i Facebook-ut Mark Zuckerberg tha se paralajmërimet e Muskut janë “shumë të papërgjegjshëm”, Musk u përgjigj se “kuptimi i subjektit nga ana e Zuckerbergut është i limituar”.

Nuk është hera e parë

Takimi i hulumtuesve të AI me sjelljet misterioze është e ngjashme me një numër rastesh të dokumentuara diku tjetër. Në çdo rast, AI ndryshoin nga trajnimi i tij në gjuhën angleze për të zhvilluar një gjuhë të re.

Frazat në gjuhën e re nuk kanë kuptim për njerëzit, por përmbajnë kuptim të dobishëm kur interpretohen nga robotër e zhvilluar në AI.

Sistemi i avancuar i AI në Facebook ishte i aftë të negocionte me sisteme të tjera të AI-së, në mënyrë që të mund të konkludonte se si të vazhdonte me detyrën e tij. Frazat nuk kanë kuptim në sipërfaqe, por në fakt përfaqësojnë detyrën e synuar.

Në një bashkëbisedim  të zbuluar nga Facebook për Fast Co Design, dy robotë negociuese Bob dhe Alice filluan të përdorin gjuhën e tyre për të përfunduar një bisedë.

– “Unë mund të bëj çdo gjë tjetër”, tha Bob.

– “Topat kanë zero për mua për mua për mua për mua për mua për mua për mua për mua për” u përgjigj Alice.

Pjesa tjetër e shkëmbimit formoi variacionet e këtyre fjalive në dialektin e ri të falsifikuar, edhe pse robotët ishin programuar të përdorin gjuhën angleze.

Sipas studiuesve, këto fraza të pakuptimta janë një gjuhë që robotëve që zhvillohen për të komunikuar..

Kur Bob më vonë thotë “i i i i i çdo gjë tjetër”, duket se roboti inteligjent  përdori gjuhën e re për të bërë një ofertë për Alice.

Ekipi i Facebook beson se robotët mund të ketë thënë diçka si: “Do të kem tre dhe ti ke gjithçka tjetër”.

Edhe pse anglishtja mund të duket mjaft efikase për njerëzit, AI mund ta shoh atë si ndëshkim ose më pak efektiv për arritjen e qëllimit të caktuar.

Facebook AI me sa duket ka përcaktuar që shprehjet e pasura me fjalë në anglisht nuk ishin të nevojshme për të përfunduar detyrën e saj. A.I operoi me një parim “shpërblim” dhe në këtë rast nuk kishte shpërblim për vazhdimin e përdorimit të gjuhës angleze. Pra, ajo u zhvillua e vetme.

Në një poarim të qershorit nga ekipi AI i Facebook, shpjegoi sistemin e shpërblimit. “Në fund të çdo dialogu, agjentit i është dhënë një shpërblim bazuar në marrëveshjen me të cilën është rënë dakord.” Kjo shpërblim u ri-propagandua përmes çdo fjale në robot kështu që mund të mësonte se cilat veprime çojnë në shpërblime të vërteta.

“Agjentët do të dalin nga gjuha e kuptueshme dhe do të shpiknin kodin e tyre”, tha hulumtuesi Dhruv Batra i Facebook AI për Fast Co. Design.

“Sikur të them ‘e’ pesë herë, ju interpretoni atë pa kuptim. Kjo nuk është aq e ndryshme nga mënyra se si komunitetet e njerëzve krijojnë nënkuptimet”

Zhvilluesit e AI në kompani të tjera kanë vërejtur gjithashtu që programet zhvillojnë gjuhë për të lehtësuar komunikimin. Në laboratorin OpenAI të Elon Musk, një eksperiment pati sukses në zhvillimin e gjuhëve të veta nga robotët AI.

Në Google, ekipi që punonte në Shërbimin e Përkthimit zbuloi se AI që ata programuan kishte shkruajtur në heshtje gjuhën e vet për të ndihmuar në përkthimin e fjalive.

Zhvilluesit e përkthyesit kishin shtuar rrjetin nervor në sistem, duke e bërë atë në gjendje të përkthente mes gjuhëve gjuhësore që kurrë nuk kishte mësuar më parë. Gjuha e re e shkruar në mënyrë të heshtur nga AI ishte një surprizë.

Nuk ka dëshmi të mjaftueshme për të pohuar se këto divergjenca të paparashikuara të AI-së janë një kërcënim ose ato mund të çojnë në makinat që marrin përsipër operatorët. Megjithatë, ato e bëjnë më të vështirë zhvillimin, sepse njerëzit nuk janë në gjendje të kuptojnë natyrën logjike të gjuhëve të reja.

Në rastin e Google, për shembull, AI kishte zhvilluar një gjuhë që askush nuk mund ta kuptonte, por ishte potencialisht zgjidhja më efikase e njohur për problemin.

Shenuar: , , , , ,