April 21, 2019 Orescha

Apple lançon faqen e hulumtimit për mësimin e makinës kompjuterike

Apple sapo ka lançuar një blog të fokusuar në dokumentacione kërkimore të të mësuarit të makinës dhe duke ndarë kërkimet me publikun e gjerë. “Apple Machine Learning Journal” është pak bosh tani, ndërkohë që kompania ka shpërndarë vetëm një post për kthimin e imazheve sintetike në ato reale për të trajnuar rrjetet nervore.

Ky veprim është interesant pasi Apple zakonisht nuk flet për projektet e tyre kërkimore. Kompania ka kontribuar dhe ka nisur disa projekte të rëndësishme me burim të hapur, si WebKit, motorrin e shfletuesit Safari dhe Swift, gjuha më e fundit e programimit të Apple për iOS, macOS, watchOS dhe tvOS. Një blog me dokumente hulumtuese mbi projektin e inteligjencës artificiale është diçka e re për Apple.

Është interesante për disa arsye. Së pari, ky hulumtim është publikuar tashmë në arXiv. Versioni i sotëm flet për të njëjtat gjëra, por gjuha është pak më e thjeshtë. Ngjashëm, Apple ka shtuar GIF për të ilustruar rezultatet.

Sipas këtij dokumenti, Apple ka pasur për të trajnuar rrjetin e saj nervor për të zbuluar fytyra dhe objekte të tjera në foto. Por në vend që të krijojnë biblioteka të mëdha me qindra miliona fotografi të mostrës për të trajnuar këtë rrjet nervor, Apple ka krijuar imazhe sintetike të karaktereve të krijuara nga kompjuteri dhe ka aplikuar një filtër për t’i bërë ato imazhe sintetike të duken reale. Ishte më e lirë dhe më e shpejtë për të trajnuar rrjetin nervor.

Së dyti, Apple u thotë lexuesve të dërgojnë me postë elektronike të kompanisë në lidhje me postin e saj inaugurues. Ka edhe një adresë në fundin e faqes për te aplikuar për punë në Apple. Është e qartë se Apple planifikon të përdorë këtë platformë për të gjetur inxhinierë premtues në atë fushë.

Së treti, shumë njerëz e kanë kritikuar Apple kur bëhet fjalë për të mësuarin e kompjuterit, duke thënë se kompanitë si Google dhe Amazon janë më kompetente dhe është e vërtetë se kompania ka qenë më e qetë. Disa produkte të sherbimi si ndihmësi i Google dhe Alexa i Amazon janë gjithashtu shumë më mirë sesa Siri i Apple.

Por Apple gjithashtu po bën punë të madhe kur është fjala për analizimin e bibliotekës të fotove në në aparatin tuaj  celularë, efektin e thellësisë në iPhone 7 Plus dhe punën e kompanisë në realitetin e shtuar me ARkit. Apple dëshiron të korrigjojë këtë rrëfim.

.

Shenuar: , , , , , , ,